Domů O nás Fotografie Dokumenty Jídelna Aktuality Kontakty

Aktuality z kuchyně

NEPŘÍTOMNOST 16.11.2017

Ve čtvrtek 16.11.2017 nebudu přítomna v kanceláři MŠ. Děkuji za pochopení. Marta Štrosová-vedoucí školní jídelny

Publikováno 11.10.2017 09:55

NOVINKA! PŘÍSTUP K ÚČTU ŽÁKA

Od září tohoto školního roku nabízí naše MŠ rodičům (zákonným zástupcům) možnost přístupu k účtu žáka přes webové rozhraní. Můžete zde sledovat prováděné transakce týkající se účtu Vašeho dítěte vedeného v MŠ (došlé platby, účtované školné, stravné, převody mezi žáky/sourozenci, konečný zůstatek).

Jak postupovat v případě zájmu o zpřístupnění údajů?
1. Zaregistrujte svůj e-mail (jednu adresu na žáka) písemně ve třídě u paní učitelky. Stejná e-mailová adresa může být použita u sourozenců. Vedoucí školní jídelny přiřadí tuto jednu konkrétní adresu k příslušnému žákovi.
2. Zadejte do prohlížeče adresu skolka.libcice.cz/stavuctu a kliknete na odkaz "Jsem tu poprvé a nemám přihlašovací údaje" a vepište zaregistrovaný e-mail. Do Vaší e-mailové schránky Vám budou zaslány přístupové údaje.
3. Po opětovném přihlášení na adrese skolka.libcice.cz/stavuctu a uvedení zaslaných přístupových údajů se Vám zobrazí karta resp. karty žáků (sourozenců).

Ukázku, jak vypadá taková KARTA ŽÁKA, naleznete na nástěnce ve vestibulu MŠ či v šatnách u tříd v zadní budově školy.

Marta Štrosová ´
vedoucí školní jídelny

Publikováno 29.8.2017 15:31

PLATBA ŠKOLNÉHO A STRAVNÉHO

CENA JÍDLA NA CELÝ DEN VČETNĚ PITÍ JE 32,- Kč

svačina 7,- Kč
oběd 18,- Kč
odpo svačina 7,- Kč

Platí se od 1. do 15. dne aktuálního měsíce.


PLATBU JE MOŽNÉ PROVÁDĚT BANKOVNÍM PŘEVODEM - na účet u KB
PŘIJÍMÁME I HOTOVOSTNÍ PLATBY V ZADNÍ BUDOVĚ ŠKOLKY V HODINÁCH PRO RODIČE U VED. ŠK. JÍDELNY.

č.ú. 51-6493220227 / 0100

Prosím, uvádějte při každé bezhotovostní platbě příslušný
variabilní symbol (VS). To je číslo, které je uvedené před jménem Vašeho dítěte v platebním rozpise umístěném na nástěnce. Velmi to usnadní správné přiřazení platby. Po celou 3-letou docházku dítěte do školky se toto číslo nemění.

Publikováno 31.8.2016 23:06

ODHLAŠOVÁNÍ OBĚDŮ V MŠ

Odhlašování obědů lze zajistit osobním nahlášením absence dítěte u třídní učitelky nebo sms zprávou na tel. číslo třídní učitelky. Telefonní čísla jsou uvedena na nástěnkách v šatnách.

Odhlašovat lze NEJPOZDĚJI v aktuální den absence do 8. 00 h.
V případě opomenutí bude stravné započítáno v plné výši.
Prosím o pročtení provozního řádu školní jídelny umístěného na nástěnce v hlavním vestibulu MŠ.

Odhlašování, prosím, nelze provádět na všeobecnou e-mailovou adresu školky ani adresu ředitelky MŠ.

Zjistěte a uložte si, prosím, ve vlastním zájmu tel. čísla třídních učitelek.


VÝPIS Z PROVOZNÍHO ŘÁDU ŠKOLNÍ KUCHYNĚ
Odhlašování stravy lze provádět u učitelek ve třídách,osobně nebo telefonicky. Nejpozději však do 8.00 hod. aktuálního dne absence. Z provozních a finančních důvodů není možné stravu odhlásit po stanoveném čase, strava je již nanormována a připravuje se.


Odběr stravy v případech nepřítomnosti
1. Neodhlášený a neodebraný oběd je účtován a není za něj náhrada.
2. Ve výjimečných případech, kdy dítě bude v den nepřítomnosti omluveno až po 8.00 h., může být strava po telefonické dohodě vyzvednuta.

Odběr do čistých jídlonosičů v době od 11.15-11.30 hod.
Do skleněných nebo znečištěných nádob stravu nedáváme, dle §26 zákona nedoporučujeme také použít hliníkové nosiče, podle č.258/2000 o ochraně veřejného zdraví je osoba povinna zajistit, aby předměty běžného užívání za obvyklých nebo běžně nepředvídatelných podmínek nezpůsobily poškození zdraví fyzických osob nebo nepříznivě ovlivnily potraviny nebo pokrm.
Škola zodpovídá za hygienickou nezávadnost stravy nejdéle 15 minut od jejího vydání do jídlonosiče.
Dle vyhlášky MZ č.137/2004 §25 odst. 2 má být oběd spotřebován do 4 hodin po naplnění.

Poučení strávníků:
Jídlo doporučujeme spotřebovat nejpozději do 13.30 hodin.

Publikováno 31.8.2016 23:03

ÚŘEDNÍ HODINY VEDOUCÍ ŠKOLNÍ JÍDELNY VE ŠKOLNÍM ROCE 2017/20

Pondělí 8.00 – 12.30 h
Úterý 8.00 – 12.30 h
Středa 8.00 – 12.30 h
Čtvrtek 8.00 – 12.30 h
Pátek ---------

Každé 2.úterý v měsíci (12.9., 10.10., 14.11., 12.12.2017)
mě můžete zastihnout v odpoledních hodinách od 14.30 do 17.00 hod.

Marta Štrosová
Vedoucí školní jídelny

V případě dotazů, nejasností či připomínek v oblasti stravování a plateb mě můžete kontaktovat též na e-mailové adrese jidelna.skolka@email.cz.

Publikováno 31.8.2016 22:33

VYSVĚTLIVKY K JÍDELNÍČKU

Děti mají na jídelníčku často ke svačinám ovocný nebo zeleninový talířek, což je ve skutečnosti velká mísa v každé třídě, s jedním nebo více druhy nakrájeného ovoce (zeleniny). Je dostupná všem dětem celé dopo nebo odpoledne, obvykle již od 7.30 h, zatímco svačinu dostávají mezi 9.00-9.30 h (14.00-14.30 h), každý na svém talířku a tak je i po ukončení svačiny odnesena. Čerstvé ovoce a zeleninu zařazujeme dle sezóny a dostupnosti od dodavatele a následné trvanlivosti u nás ve skladu.
Pokud je k jakémukoliv jídlu psáno mléko, mají děti mimo to přístup ke druhým skleničkám s vodou, na požádání se šťávou.

CO PIJEME?

ČAJE -sáčkový čaj- černý, ovocný, slazený cukrem.
Do černého čaje přidáváme mraženou citrónovou šťávu.
NOVĚ -bylinné čaje (v různém složení -šípek, plod brusinka,
maliník, ostružiník, rybíz list, ibišek, pomerančová
kůra, černý rybíz list, badyán, citronová tráva,
kopřiva, jitrocel)

ŠŤÁVY – vodou ředěné sirupy, nezahušťované škrobem, bez aspartamu a jiných umělých sladidel, bez umělých barviv
( zn. Limonie, Hellou, Relax)

OVOCNÉ NEKTARY – firma Tropico - mixované, mražené 100% koncentráty, nedoslazované, různých příchutí - ředíme vodou. (Višeň, jablko, hruška, hroznové víno, jahoda, maliny, směs citrusy, ananas, broskev, hruška, černý rybíz,mango, mix s mrkví nebo červenou řepou)
OVOCNÉ NEKTARY přidáváme i do námi vyráběného jogurtu s ovocem ( bílý jogurt + nektar)

MOŠTY – jablko, hruška ( moštárna Slaný)

MLÉKO – čerstvé, při neshodě se zásobováním trvanlivé

KAKAO – Granko nebo klasické hnědé vařené kakao

BÍLÁ KÁVA – ječmen, žito, čekanka- zalévané horkou vodou a mlékem, slezená cukrem

Publikováno 30.9.2015 09:35

SLOŽENÍ POMAZÁNEK VE ŠKOLCE

Do některých pomazánek přidáváme luštěninové směsi ve složení – červená čočka 60%, pohanka 20 %, rýže 10 %, sušená zelená petržel 10%

Rybičková (Tuňáková ) - rybičky v oleji nebo v tomatě (tuňák),luštěninová směs, měkký tvaroh, pom. máslo nebo žervé, cibule, hořčice, sůl

Mrkvová - vařená mrkev strouhaná, pom. máslo, vařená petržel ( celer), Lučina, sůl

Avokádová – pomazánkové máslo nebo tavený sýr, avokádo, zakysaná smetana, česnek, sůl

Vajíčková - vejce natvrdo, luštěninová směs, máslo, cibule, hořčice, pažitka, sůl

Celerová - vařený strouhaný celer a petržel, žervé, tvaroh, cibule, vařená mrkev, sůl

Sloní - strouhaná šunka, pom. máslo, steril. okurky, luštěninová směs,hořčice, kečup, sůl

Liberecká - strouhaná šunka, měkký tvaroh, zakys. smetana, červená kapie, cibule, sůl

Budapešť - měkký tvaroh, červená paprika mletá, paprika čerstvá, máslo, sůl

Pažitková - měkký tvaroh nebo žervé, máslo, čerstvá pažitka, sůl

Publikováno 17.4.2015 11:43

Alergeny

Milí rodiče,
nově budou k dispozici v jídelníčku nejen na webových stránkách, ale též na vyvěšeném jídelníčku na nástěnkách popisky alergenů, které jednotlivá jídla obsahují.
Měla by to být pomoc u jídel, kde není technologický postup běžně známý, i když většinu obsažených alergenů v našich jídlech je čtenář schopen identifikovat sám.
Jedná se o LEPEK, VEJCE, MLÉKO, RYBY, CELER,OŘECHY (tj. skořápkové plody a arašídy), HOŘČICE, SEZAM, SOJA.
Ostatní alergeny, jako jsou VLČÍ BOB, KORÝŠI, MĚKKÝŠI v našem stravování nepoužíváme.

Dne 13. prosince 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Týká se to povinnosti uvádět alergeny v provozech veřejného stravování, tedy i ve školních jídelnách.
U všech názvů našich jídel máte v jídelníčku v elektronické podobě možnost se dočíst o obsažených alergenech, se kterými v technologickém postupu při zpracování pokrmu pracujeme.
DALŠÍ PODROBNĚJŠÍ INFORMACE DOSTANETE U VEDOUCÍ ŠKOLNÍ JÍDELNY.


Jinak do jídelníčku zařazujeme i luštěninové těstoviny. Máme toto ozkoušeno již z minulého šk. roku a děti tyto těstoviny bez problémů přijímají. Jsou to těstoviny s 40 % obsahem hrachové nebo fazolové mouky a budou se normálně objevovat v názvu jídel. Prozatím jsme slůvko z psychologického hlediska vynechávali.
Setkávali jste se pouze s houskovým knedlíkem s cizrnou, kdy je část pšeničné mouky nahrazena moukou cizrnovou. Chuť knedlíků je téměř totožná, ale výživová hodnota je vyšší.

Marta Štrosová

Publikováno 25.9.2014 10:26

ČEHO SE SNAŽÍ DRŽET JÍDELNÍČEK V NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLE

-čerstvé mléko (pasterované)
-kysané výrobky
-ovoce nebo syrová zelenina téměř každý den
-smažené jídlo přibližně 1x za šest týdnů **
-sladké hlavní jídlo 2-3x do měsíce
-luštěniny jako hlavní jídlo alespoň 2x do měsíce
-ryba jako hlavní jídlo alespoň 2x do měsíce
-nevaříme jíšky, polévky, bramborové kaše z polotovarů
-sladké nepečeme z průmyslových směsí
-pijeme šťávy bez umělých sladidel, pasterované mošty a mražené 100% ovocné koncentráty, to vše ředěné vodou
-vodu mají děti k individuální potřebě přístupnou bez omezení, šťávy a džusy jen po dobu svačin a obědů

** Smažená jídla se snažíme opravdu omezovat, i když víme, že jsou u dětí spolehlivou zárukou konzumace. Výjimku děláme pouze u ryb, kde úpravu v podobě vlastního obaleného rybího masa preferujeme.

Publikováno 6.12.2011 14:40

PÍT ČI NEPÍT MLÉKO

Někteří rodiče mají dotazy, proč se ve školce točí v jídelníčku tolik mléka?

V současnosti máme ve veřejném stravování nastavené normy pro poměrně vysoký příjem mléka. U dětí ve věkové skupině 3-6 let je to 300 ml mléka na den, pro mladší školní věk 7-10 let je nastaven poměrně velký pokles a to na 55 ml mléka na den. Požadavek se pak opět zvyšuje až s nástupem dospívání, ve věku 14-18 let je to 100 ml mléka na den.

Nabízím pár informací z posledních odborných studií.
Člověk je jediný savec, který pije mléko jiného savce (nejč. krávy). Protože, člověk je živočišným druhem, jehož stravování se od jiných savců podstatně liší a je jediným, jehož mládě vyžaduje velmi dlouhou péči. Lidský druh vstřebává potřebné množství vápníku právě a nejsnáze z kravského mléka, a to po celý život. Pokud má člověk potíže s trávením kravského mléka, jedná se o anomálii jedince, nikoliv lidského druhu.
Tato tzv. „laktózová intolerance" se vyskytuje v průměru jen asi u 2– 10 % Evropanů. Výzkumy navíc dokazují, že lidská evoluce za posledních pět tisíc let udělala největší skok v lidské historii a velmi se zrychlila.Genetické změny přitom souvisejí s řadou lidských charakteristik. Mnohé z nedávných genetických změn jsou přitom odrazem změn v lidském stravování, které s sebou přineslo zemědělství. U Evropanů byl v rámci těchto změn relativně nedávno objeven gen, který jim v dospělosti pomáhá lépe trávit mléko.

Lékaři upozorňují, že vápník, jehož jsou mléčné výrobky nenahraditelným zdrojem, je nezbytný pro pohyb svalů, přenos signálů v nervovém systému, umožňuje srážení krve a je na něm závislý například i pohyb spermií. Kromě toho mléko obsahuje také řadu vitamínů A, D, B12, nebo B1. Mléko také obsahuje selen, který zpomaluje proces stárnutí a přispívá k ochraně imunitního systému. Pití mléka není vhodné ke konzumaci pouze pro osoby s alergií na mléčnou bílkovinu či u osob s nesnášenlivostí mléčného cukru.

Mléko vytváří na sliznici trávicího traktu ochranný film (emulze tuku a vody), který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny. V minulosti se naopak této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu, například zakysané výrobky upravují poruchy trávení, chrání před infekcemi nebo třeba zlepšují pleť.

Lidé zatracující mléko a mléčné výrobky jsou přesvědčeni, že náš jídelníček obsahuje dostatek vápníku a člověk jej nemusí doplňovat konzumací mléka. Přitom mléko a mléčné výrobky jsou z hlediska příjmu vápníku zcela nezastupitelné. Různé potraviny ho sice obsahují velké množství, ale náš organismus je schopný vstřebat z něho jen malou část. Navíc v dětství a dospívání se zužitkuje přibližně padesát procent celkově přijatého vápníku, v dospělosti je to však už pouze dvacet procent.
Z mléčných výrobků je jako zdroj vápníku nejvhodnější polotučné mléko či polotučný jogurt. Odborníci na metabolismus se shodují v názoru, že využitelnost vápníku z mléka a mléčných výrobků je vysoká. Mléko totiž neobsahuje látky, které vážou vápník do nevstřebatelné formy a tím znemožňují jeho využití. Naopak obsahuje laktózu a aminokyseliny, které využitelnost vápníku zvyšují.
Kvalita mléka v závislosti na potravě krávy je samozřejmě přímo úměrná. Chov krav na vhodných pastvinách, ve volném výběhu nebo alespoň ustájených, ale závislých na ekologickém krmení, nedostávající hormony ani antibiotika (a to ani v podobě speciálního krmení), je důležitý požadavek, ale to už by byla jiná kapitola.

A JEŠTĚ TRVANLIVÉ VERSUS ČERSTVÉ?
Trvanlivé mléko neobsahuje žádné konzervační ani jiné přidané látky. Trvanlivost je dosažena výlučně díky tepelnému ošetření metodou UHT („ultra heat treatment") a pak také díky speciálnímu složení obalu, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu. I obsahy proteinů, vitamínů a minerálů se téměř neliší. Tepelným ošetřením se z mléka ztrácí maximálně 10 % výživných látek.
PŘESTO DÁVÁME DĚTEM VE ŠKOLCE Z 80 % MLÉKO ČERSTVÉ, a to proto, že vysoká pasterace ničí v mléce enzymy, které jsou nezbytné k trávení mléka. To je u dětí ve věku 3-6 let, s ještě stále vyvíjejícím se trávicím ústrojím, zvláště důležité (u batolat do 3 let ani nemluvě).
SHRNUTO - mléko nejlépe čerstvé, zakysané, nedoslazované, nebarvené !
To je ale u našich dětí trochu sen, třeba mléko kysané, pijeme ochucené, protože jinak co se nalije, se také vylije.


Publikováno 6.12.2011 14:36

Jídelníček

Seznam alergenů: 1a = pšenice | 1b = žito | 1c = ječmen | 1d = oves | 1e = špalda | 2 = korýši | 3 = vejce | 4 = ryby | 5 = arašídy | 6 = soja | 7 = mléko | 8a = mandle | 8b = lískové ořechy | 8c = vlašské ořechy | 8d = kešu ořechy | 8e = pekanové ořechy | 8f = para ořechy | 8g = pistácie | 8h = makadamie | 9 = celer | 10 = hořčice | 11 = sezam | 12 = oxid siřičitý a siřičitany | 13 = vlčí bob | 14 = měkkýši | 15 = mák

Datum: Menu:
pátek 1. prosince vícezrnný chléb s sýrem Cottage, 1a  1b  1c  7  rajče, mléko
ovocný talířek
polévka: kapustová se sýrovým kapáním 1a  3  7 
vepřové na kmíně,čočkový kuskus, kapie 1a  , šťáva
sypané čokoládové mussli s mlékem, 1a  1c  6  7  8b  banán,
čtvrtek 30. listopadu jogurt s ovocem, kukuřičné křupky natur, 7  bylinný čaj
ovocný talířek
polévka: hovězí vývar s hvězdičkami 1a  9 
rajská omáčka s hovězím, houskový knedlík s cizrnou 1a  3  7  , ovocný nektar
chléb s máslem, 1a  1b  7  paprika, mléko
středa 29. listopadu kváskový chléb s avokádovou pomazánkou, 1a  1b  7  černý čaj s citronem
zeleninový talířek
polévka: hrachová s houstičkou 1a  1c  7 
žemlovka s tvarohem a jablky 1a  1c  3  6  7  , bílá káva
houska se sýrovou pomazánkou, 1a  1c  7  mléko
úterý 28. listopadu pohanková bageta s mrkvovou pomazánkou, 1a  1b  6  7  mléko
ovocný talířek
polévka: zeleninová s jáhlami 1a  9 
aljašská treska v sezamovém obalu, bramborová kaše, míchaný zelen.salát 1a  3  4  7  11  , ovocný mošt
domácí ovesné sušenky, 1a  1b  1c  3  7  8a  jablko, kakao
pondělí 27. listopadu sezamová houska se sýrem Kirri, 1a  1c  7  11  okurka, zelený čaj
ovocný talířek
polévka: rybí vývar se zeleninou a kukuř.kuskusem 4  7  9 
kuřecí prsa na bylinkách, americké brambory,hruškový kompot 7  , šťáva
ovocná přesnídávka, rohlík, 1a  1c  ovocný čaj
pátek 24. listopadu dýňová houska se strouhaným eidamem, 1a  1b  1c  7  paprika, mléko
ovocný talířek
polévka: mrkvová s kukuřicí 1a  7 
Znojemská hovězí pečeně, rýže 1a  , ovocný mošt
rohlík s nutelou, 1a  1c  5  6  7  8b  jablko, mléko
čtvrtek 23. listopadu ovesná kaše s jahodami, 1c  7  ovocný čaj
ovocný talířek
polévka: z červené čočky 1a  9 
přírodní kuřecí plátek, bramborová kaše, okurkový salát 7  , šťáva
pohanková bageta s pomazánkou z červené řepy, 1a  1b  6  7  mléko
středa 22. listopadu čokoládový pudink, rohlík, 1a  1c  7  mléko
ovocný talířek
polévka: frankfurtská s bramborem 1a 
fazole Chilli con carne ( bez chilli),kuskus, ledový salát 1a  9  , ovocný nektar
chléb se šunkovou pěnou, 1a  1b  7  mléko
úterý 21. listopadu houska s budapešťskou pomazánkou, 1a  1c  7  mléko
ovocný talířek
polévka: zeleninový vývar s cizrnou a s těstovino 1a  9 
pečená kachna, bramborový knedlík, červené zelí 1a  , ovocný mošt
termix (vanilka/ kakao), žemle, 1a  1c  7  jablko, kakao
pondělí 20. listopadu slunečnicový rohlík s Lučinou, 1a  1b  7  rajče, zelený čaj
zeleninový talířek
polévka: brokolicový krém 1a  7 
kuře na paprice, těstovinová kolínečka, paprika 1a  7  , mléko
kváskový chléb s tuňákovou pomazánkou, 1a  1b  4  7  10  černý čaj s citronem
čtvrtek 16. listopadu houska se sýrem Tartamalin, 1a  1c  7  mléko
ovocný talířek
polévka: cizrnová s houstičkou 1a  1b 
losos pečený s kmínem na másle,brambor, zelen.obloha 4  7  , ovocný nektar
obložený veka chlebíček s okurkou a rajčetem, 1a  1c  7  mléko
středa 15. listopadu bulgur se zakys. smetanou a ovocem, 1a  7  mléko
ovocný talířek
polévka: kuřecí vývar s drožďovým kapáním a luště 1a  3  9 
kuřecí maso po čínsku (kuř., sójové maso), rýže 1a  3  6  , ovocný mošt
chléb s pažitkovou pomazánkou, 1a  1b  7  mléko
úterý 14. listopadu rohlík s celerovou pomazánkou, 1a  1c  7  9  okurka, mléko
zeleninový talířek
polévka: pórková s vejcem 1a  3  7 
pečený králík na slanině, brambor, ovocný kompot , šťáva
jahodové kefírové mléko, makovka, 1a  1b  3  6  7 
pondělí 13. listopadu sezamová houska s plátkovým sýrem, 1a  1c  7  11  zelený čaj
ovocný talířek
polévka: bramborová s pohankou 1a  9 
zapečené těstoviny s uzeným masem, kyselá okurka 1a  3  7  9  , mléko
domácí dýňový koláč, 1a  3  7  kakao
pátek 10. listopadu krupicová kaše s kakaem, 1a  7  černý čaj s citronem
ovocný talířek
polévka: finská rybí 1a  4  7  9 
vepřová pečeně, špenát, brambor 7  , ovocný nektar
Škvarková placka, 1a  1c  7  jablko, bílá káva

K jídelníčku

Děti mají na jídelníčku psány k některým svačinám ovocné nebo zeleninové talířky, což je ve skutečnosti velká mísa v každé třídě, s jedním nebo více druhy nakrájeného ovoce (zeleniny). Je dostupná všem dětem celé dopo nebo odpoledne, obvykle již od 7.30 h, zatímco svačinu dostávají mezi 9.00-9.30 h (14.00-14.30 h), každý na svém talířku a tak je i po ukončení svačiny odnesena. Čerstvé ovoce a zeleninu zařazujeme dle sezóny a dostupnosti od dodavatele a následné trvanlivosti u nás ve skladu.

Pokud je k jakémukoliv jídlu psáno mléko, mají děti mimo to přístup ke druhým skleničkám se šťávou, na požádání s vodou.

Co pijeme?

Alergeny

O nás | Fotografie | Dokumenty | Jídelna | Aktuality | Kontakty | ©2009 - 2017 HoNzA