Děti mají na jídelníčku často ke svačinám ovocný nebo zeleninový talířek, což je ve skutečnosti velká mísa v každé třídě, s jedním nebo více druhy nakrájeného ovoce (zeleniny). Je dostupná všem dětem celé dopo nebo odpoledne, obvykle již od 7.30 h, zatímco svačinu dostávají mezi 9.00-9.30 h (14.00-14.30 h), každý na svém talířku a tak je i po ukončení svačiny odnesena.
V DOBĚ KORONAVIRU JE ZRUŠEN SAMOOBLUŽNÝ VÝDEJ, TZ. OVOCNÉ A ZELENINOVÉ TALÍŘKY JSOU ZRUŠENY. DĚTI DOSTÁVAJÍ KE SVAČINKÁM JEDNODRUHOVÉ OVOCE ČI ZELENINU PŘÍMO NA SVŮJ TALÍŘEK.
Čerstvé ovoce a zeleninu zařazujeme dle sezóny a dostupnosti od dodavatele a následné trvanlivosti u nás ve skladu.
Pokud je k jakémukoliv jídlu psáno mléko, mají děti mimo to přístup ke druhým skleničkám s vodou, na požádání se šťávou.
CO PIJEME?
- ČAJE - sáčkový čaj - černý, ovocný, slazený cukrem.
- Do černého čaje přidáváme mraženou citrónovou šťávu.
- NOVĚ - bylinné čaje (v různém složení -šípek, plod brusinka, maliník, ostružiník, rybíz list, ibišek, pomerančová kůra, černý rybíz list, badyán, citronová tráva, kopřiva, jitrocel)
- ŠŤÁVY – vodou ředěné sirupy, nezahušťované škrobem, bez aspartamu a jiných umělých sladidel, bez umělých barviv ( zn. Limonie, Hello, Relax)
- OVOCNÉ NEKTARY – firma Tropico - mixované, mražené 100% koncentráty, nedoslazované, různých příchutí - ředíme vodou. (Višeň, jablko, hruška, hroznové víno, jahoda, maliny, směs citrusy, ananas, broskev, hruška, černý rybíz,mango, mix s mrkví nebo červenou řepou)
- OVOCNÉ NEKTARY přidáváme i do námi vyráběného jogurtu s ovocem ( bílý jogurt + nektar)
- MOŠTY – jablko, hruška, černý rybíz
- MLÉKO – čerstvé, při neshodě se zásobováním trvanlivé
- KAKAO – Granko nebo klasické hnědé vařené kakao
- BÍLÁ KÁVA – ječmen, žito, čekanka- zalévané horkou vodou a mlékem, slezená cukrem
SLOŽENÍ POMAZÁNEK VE ŠKOLCE
- Rybičková (Tuňáková) - rybičky v oleji nebo v tomatě (tuňák), měkký tvaroh, pom. máslo nebo žervé, cibule, hořčice, sůl
- Mrkvová - vařená mrkev strouhaná, pom. máslo nebo lučina,sůl
- Avokádová – pomazánkové máslo nebo žervé, avokádo, zakysaná smetana, česnek, sůl
- Vajíčková - vejce natvrdo, máslo, cibule, hořčice,sůl
- Celerová - vařený strouhaný celer a petržel, žervé, tvaroh, cibule, sůl
- Sloní - strouhaná šunka, pomazánkové máslo, steril. okurky, hořčice, kečup, sůl
- Liberecká - strouhaná šunka, měkký tvaroh, pomaz.máslo nebo žervé, cibule, sůl
- Budapešť - měkký tvaroh,pomazánkové máslo nebo žervé, paprika čerstvá, sůl
- Pažitková - měkký tvaroh nebo žervé, čerstvá pažitka, sůl
- Cizrnová - vařená či steril.cizrna, máslo, pasta tahini, sůl
- Z červené řepy - vařená/steril.vakuovaná červená řepa, lučina nebo žervé, sůl, steril. křen
- Z černé čočky Belugy - vařená černá čočka, máslo, sůl
ČEHO SE SNAŽÍ DRŽET JÍDELNÍČEK V NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLE
- čerstvé mléko (pasterované)
- kysané výrobky
- ovoce nebo syrová zelenina každý den
- smažené jídlo přibližně 1x za 3-4 měsíce*
- sladké hlavní jídlo max. 2x do měsíce
- kynuté houskové knedlíky max. 2x do měsíce
- luštěniny jako hlavní jídlo alespoň 2x do měsíce
- ryba jako hlavní jídlo alespoň 2x do měsíce
- nepřipravujeme z polotovarů jíšky, polévky,bramborovou kaši či omáčky..
- sladké nepečeme z průmyslových směsí
- pijeme šťávy bez umělých sladidel, pasterované mošty a mražené 100% ovocné koncentráty, to vše ředěné vodou
- vodu mají děti k individuální potřebě přístupnou bez omezení, šťávy a džusy jen po dobu svačin a obědů
* Smažená jídla připravovaná v oleji na pánvi jsme prakticky díky konvektomatu odbourali. Na pánvi smažíme třeba masopustní koblihy či řízky (slavnostně před Vánoci či na konci školního roku). Jedná se tedy o výjimečnou "slavnostní" příležitost.
Aktualizováno 9.10.2018